Αγιογραφία

Σχολή Αγιογραφίας Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Χανίων

Κάθε Πέμπτη απόγευμα 16:00 – 19:00 μ.μ λειτουργεί σχολή Αγιογραφίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον ξενώνα μας, για την εκμάθηση και τη διάδοση της αγιογραφίας, υπεύθυνη η κυρία Ιωάννα Κελαϊδή.

Μέσα από την αγιογραφία η εκκλησία μας διηγείται τους βίους των αγίων μας και μας υπενθυμίζει εκείνες τις αιώνιες αλήθειες που έφερε ο Χριστός στον κόσμο.

Η αποστολή της αγιογραφίας είναι να κάνει ορατή την αγιοσύνη που κατοικεί στις αγιασμένες υπάρξεις.

Όποιος ασχοληθεί με την αγιογραφία εικόνων πρέπει να ξέρει ότι αναλαμβάνει πολιτιστική και θεολογική ευθύνη.

Πολιτιστική γιατί πρέπει να είναι αντάξιος της παράδοσης και θεολογική διότι με την αγιογραφία ασκείται ιεραποστολικό έργο.

Με το πινέλο κηρύσσεται ο λόγος του Θεού και το έργο πρέπει να εμπνέει κατάνυξη, η προσπάθεια και η εξάσκηση αφορούν αποκλειστικά τον μαθητή και με τη δική μας συμπαράσταση και αγάπη για την αγιογραφία και τους κανόνες της προσπαθούμε χρησιμοποιώντας μολύβι και χαρτί στο 1ο  έτος να αντιγράψουμε βυζαντινές εικόνες, ενώ στο 2ο έτος με τον παραδοσιακό τρόπο της αυγοτέμπερας να ζωγραφίσουμε σε διάφορους φορείς ( ξύλο φυσικό ή τεχνικό, μουσαμά, κεραμίδι κ,α,) προσέχοντας πάντα η επιλογή του υλικού να είναι διακριτική και να μην προσβάλει την παράδοση και τα εικονιζόμενα θέματα.