Η στέγη μας

Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Νεκταρίου Παχιανά, Χανιά

Τηλέφωνο: 28210 – 95450, 28210 – 92078, Fax: 28210 – 91302,

E-mail: idrymata_agiou_nektariou@yahoo.gr

Δυνατότητα Φιλοξενίας: 25 κορίτσια.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χανίων  «Ο Άγιος Νεκτάριος» λειτουργεί από το 1968 και όλα αυτά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει πάνω από 700 κορίτσια, από τα οποία έχουν παντρευτεί με πλήρη αποκατάσταση από το  ίδρυμα, περίπου 110 παιδιά. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 17 κορίτσια, διαφόρων ηλικιών. Επικρατεί οικογενειακό κλίμα και τα παιδιά μας δεν στερούνται τίποτα από αυτά που θεωρούνται κεκτημένα σε μια οικογένεια. Τα παιδιά μας καθημερινά λειτουργούν μέσα σ’ ένα πρόγραμμα. Φοιτούν σε δημόσια σχολεία των Χανίων, παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών, κάνουν ιδιαίτερα φροντιστήρια στα σχολικά μαθήματα, παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, ομάδες χειροτεχνιών, ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων, μουσική και μαθήματα αγιογραφίας. Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται αφιλοκερδώς από εθελοντές καθηγητές.

Τις ημέρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία, οργανώνονται μικροί περίπατοι στη πόλη μας, παρακολούθηση ταινιών στο κινηματογράφο, εκδρομές σε διπλανούς νομούς και ταξίδια εκτός Κρήτης. Πηγαίνουν στη θάλασσα, οργανώνονται βόλτες και ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές. Κάποιες εβδομάδες του καλοκαιριού πηγαίνουν στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

 

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ

Σκοπός του ιδρύματος είναι να παρέχει προστασία και κάθε δυνατή βοήθεια σε κορίτσια που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσλειτουργικές οικογένειες (κακοποιημένα, παραβατικότητα γονέων, οικονομική αδυναμία, φυλάκιση, προβληματικές σχέσεις γονέων, ασθένειες χρόνιες, θάνατος γονέων).

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών αυτών όταν δεν μπορούν λόγω των παραπάνω καταστάσεων να ανταποκριθούν στο γονεϊκό ρόλο απευθύνονται οι ίδιοι στο ίδρυμα, ή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή κατόπιν εισήγησης Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Η προσδοκία του ιδρύματος είναι η καλύτερη δυνατή ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και εκπαιδευτική εξέλιξη των παιδιών, προκειμένου να καταστούν υγιή μέλη της κοινωνίας και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνικής ζωής.”Διαβάστε περισσότερα”.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Εισαγωγή στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χανίων «Ο Άγιος Νεκτάριος» γίνεται:

α) Μετά από αίτηση των γονέων στο ίδρυμα μας.

β) Με παρέμβαση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Χανίων ή από

γειτονικούς όμορους Νομούς.

γ) Με εισαγγελική παραγγελία, όταν διαπιστώνεται κακοποίηση από την πλευρά

των γονέων (εγκατάλειψη, παραμέληση), ηθική αναξιότητα εκ μέρους των

γονέων και τα επιμέρους προβλήματα (οικογενειακά, οικονομικά, υγείας, κλπ.)

 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εισαγωγή είναι οι εξής:

α) Η ηλικία των παιδιών να είναι 3-12 χρονών,

β) Η ύπαρξη κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι: παιδιά ορφανά από δύο ή

έναν γονέα ή παιδιά που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο γονεϊκό ρόλο.

γ) Οι εισαγόμενοι πρέπει να είναι σωματικά, ψυχικά και πνευματικά υγιείς

και αρτιμελείς. Απαγορεύεται η εισαγωγή παιδιών που πάσχουν από χρόνια

μεταδοτικά νοσήματα. Γι’ αυτό το λόγω πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος

για μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και ακτινογραφία θώρακος.